İskelet, kas ve eklemlerdeki hastalık, bozukluk ve yetersizlikten dolayı, bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumudur.
Bedensel yetersizliklere ateşli hastalıklar, oksijen yetmezliği, zehirlenme ve kazalar neden olmaktadır.
Merkezi sinir sisteminin zedelenmesi, beynin ve omuriliğin zedelenmesini ifade etmektedir. Merkezi sinir sisteminin zedelenmesi sonucunda yetersizlikler kaslarda zayıflık, inme ve eşgüdümsüzlük şeklinde kendini gösterir. Bireyin davranışlarına etkisi ise; zihinsel gerilik, algısal problemler, eşgüdüm yoksunluğu, dikkat dağınıklığı ve konuşma bozukluğu olarak kendini göstermektedir.
Kazalar ve diğer hastalıklar sonucunda ortaya çıkan bedensel yetersizlikler ve süreğen hastalıklar grubuna, düşme, yanma, zehirlenme ve trafik kazaları gibi kazalarla, kanser, tüberküloz, ateşli romatizma ve şeker hastalığı gibi hastalıklar girmektedir. Kazalar merkezi sinir sistemini zedeleyebilir ya da ampütasyona neden olabilmektedir.
Doğuştan kazanılan bedensel yetersizliklerin bazıları merkezi sinir sisteminin zedelenmiş olmasından, bazıları da kas iskelet sisteminin etkilenmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu grupta yer alan yetersizlikler, bel çatlağı felci, beyinsel inme, kalça çıkığı ve doğuştan ampütasyondur.
Kas iskelet sisteminin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan bedensel yetersizlikler doğuştan olabileceği gibi sonradan da kazanılabilmektedir. Nedenleri arasında kalıtsal bozukluklar, bulaşıcı hastalıklar, kazalar ya da gelişim yetersizlikleri yer alabilmektedir. Bu grupta yer alan yetersizlikler arasında düztabanlık, adale erimesi ve kalça çıkığı sayılabilir.
Bedensel yetersizlikten etkilenen kişilerin uyum sorunları yaşamaları, çevredeki kişilerin bedensel yetersizliğe olan tepkilerinin bir sonucudur. Bedensel engeli ve sağlık yetersizliklerinin neden olduğu durumlar dışında çocuğun ailesinin eğitim durumu, sosyoekonomik durumu, kardeş sayısı ve çevre çocuğun gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.
Ortopedik engelli çocuklarda kas bozuklukları sonucunda kollarda ve bacaklarda uzunluk farklılıkları, yürüyüş ve denge bozuklukları, yorgunluk ve eklemlerde şişlik ve bozukluk görülebilir.
Her ihtiyacı anne tarafından karşılanan bedensel engelli ve süreğen hastalığı olan çocuklarda günlük yaşam aktivitelerinde bağımlılık gözlenir. Çocuğun bedensel ve zihinsel aktivitelerinde belirgin sınırlamalar görülebilir.
Hastalığın kendi işlediği bir suça karşılık, ceza olarak verildiği düşüncesi oluşursa, bu suç duygusu aynı zamanda çocukta yoğun bir utanç duygusu yaşamasına neden olur. Hareket kısıtlılığına bağlı olarak çocuk okul aktivitelerine ve oyunlara katılamaz. Dolayısıyla bu engellenme çocuğun fizik ve sosyal çevresi ile olan ilişkilerini ve uyumunu olumsuz etkiler, duygusal ve davranışsal sorunlar yaşayabilir.
Her insanda olduğu gibi ortopedik yetersizliği ve süreğen hastalığı olan çocuklarda da diğer insanlarla sosyal ilişki kurmak ve bunu sürdürmek, çevresi tarafından sevgi ve değer görmek, beğenilmek, takdir edilmek, hiç kimseye ihtiyaç duymadan ve bağımlı olmadan yaşamak istemektedirler.
Bu onların en doğal hakkı olduğu gibi, toplumsal bütünlüğün ve kalkınmanın da temelidir. Ortopedik yetersizliği ve süreğen hastalığı olan çocuklara verilen eğitimin niteliği ne kadar iyi olursa olsun, sonuçta onu içinde yaşadığı toplumun bir üyesi haline getirmiyor ve kabul görmesini sağlamıyorsa verilen eğitim işe yaramayacaktır.
Kaynaştırma eğitimi, bireyselleştirilmiş eğitim programlarıyla desteklenerek, ortopedik yetersizliği ve süreğen hastalığı olan çocukların engeli olmayan akranlarıyla aynı ortamda eğitim almasıdır. Bireyin engel tipi ve derecesi değerlendirilerek, kaynaştırma eğitim alacağı ortam, en az kısıtlayıcı olandan en fazla kısıtlayıcı olana doğru belirlenmelidir.
Ortopedik yetersizliği ve süreğen hastalığı olan çocuğun daha sonraki yıllarda topluma uyumunu kolaylaştırmak için gerekli olan temel iletişim becerilerini kazanması ve gelişimini hızlandırması yönünden okul öncesi dönemde yapılacak kaynaştırma eğitimin önemi büyüktür. Ülkemizde, okul öncesi programları hem özel gereksinimi olan hem de normal gelişim gösteren çocuklar için kullanılabilmektedir.
Kaynaştırma eğitimi alan ortopedik yetersizliği ve süreğen hastalığı olan çocuklarla özel eğitim sınıflarında eğitim alan ortopedik yetersizliği ve süreğen hastalığı olan çocuklar karşılaştırılmış, kaynaştırma eğitimi alan ortopedik yetersizliği ve süreğen hastalığı olan çocukların gelişim testlerinde daha başarılı oldukları ve bireysel çalışmalarda daha iyi performans gösterdikleri yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur. Okul öncesi dönemde kaynaştırma eğitimi, hem engelli hem de normal gelişim gösteren çocukları olumlu yönde etkilemektedir. Her iki gruptaki çocuk da bu ortamda olumlu tutumlar geliştirmekte ve sosyal etkileşime girmektedirler.